Kabaczka można wykorzystać nie tylko do przygotowywania smacznych dań obiadowych, takich jak warzywne leczo czy placki z cukinii. Cukinia nadaje się także do marynowania, więc można z niej przyrządzać smaczne przetwory, które idealnie sprawdzą się zimową porą.
Szybka i prosta w wykonaniu jest cukinia w zalewie musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebować litr wody, dwie łyżki soli, jedną szklankę cukru, niecałą szklankę octu, kilka łyżek musztardy stołowej oraz cztery średniej wielkości cukinie. Cukinia w zalewie musztardowej zimą będzie stanowić wspaniałą sałatkę do obiadu.
Wodę, ocet, sól oraz cukier należy zagotować, a następnie odstawić zalewę, aby ostygła. Do zalewy dodatkowo dodajemy pięć łyżek musztardy stołowej. W tym samym czasie myjemy cukinię i kroimy ją na niezbyt cienkie plasterki. Można też pokroić ją w słupki lub w kostkę, w zależności od naszych upodobań.
Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz koper. Następnie wkładamy cukinię i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez pięć minut.
Jeśli lubimy przygotowywać przetwory na zimę, możemy też sięgnąć po przepis na cukinię w zalewie octowej. Taką sałatkę przyrządzimy z dwóch kilogramów cukinii, trzech marchewek, ziela angielskiego, dwóch średnich cebul, kopru, liści laurowych, pięciu szklanek wody, połowy szklanki octu, szklanki cukru oraz z dwóch łyżek soli.
Cukinię należy umyć i pokroić w kostkę lub w paski. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy plasterek cebuli, kilka plasterków marchwi, ziele angielskie, liście laurowe oraz kawałek kwiatu kopru. Następnie układamy cukinię. Z pozostałych składników należy zagotować zalewę i nalewać ją do słoików. Gotowe słoiki z cukinią w zalewie octowej należy jeszcze pasteryzować przez pięć minut.
Zimą do obiadu świetnie powinna sprawdzić się również cukinia w zalewie curry, którą przygotujemy z dwóch kilogramów cukinii, siedmiu szklanek wody, jednej szklanki octu, dwóch szklanek cukru, jednej łyżki soli, jednej łyżki przyprawy curry, dwóch cebul, czosnku oraz ziarenek gorczycy.
Cukinię tak samo jak w powyższych przepisach należy umyć i pokroić w kostkę lub krążki. Z octu, wody, cukru, soli i curry przygotowujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli, ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy. Układamy cukinię i zalewamy zalewą.