Gdy zaczyna się sezon na cukinie, wówczas na stołach najczęściej pojawiają się smaczne zapiekane kabaczki z serem. Jednak warzywo to można wykorzystywać nie tylko do tworzenia smakowitych dań głównych. Cukinia doskonale smakuje również w rozmaitych surówkach, w połączeniu z różnego rodzaju warzywami.
Pyszne surówki z cukinii można serwować do dań obiadowych, ale świetnie sprawdzą się one również jako lekkostrawne i niskokaloryczne przekąski. Cukinia sama w sobie jest warzywem o niskiej kaloryczności, więc surówki z dodatkiem tej jarzyny można polecić nawet osobom, które skrupulatnie liczą zjadane przez siebie kalorie. Szczególnie smaczne są surówki z dodatkiem młodej, chrupiącej cukinii.
Jedną z propozycji na przekąskę z cukinią jest przepis na surówkę z cukinii, papryki oraz pomidorów. Do przygotowania takiej sałatki będziemy potrzebować jedną młodą cukinię, kolorową paprykę, dwa pomidory oraz sól i pieprz. Surówkę można podawać z samodzielnie przyrządzonym sosem winegret – zrobimy go z oliwy, soku z cytryny oraz czosnku.
Warzywa należy dokładnie umyć. Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy ją w cienkie plastry. Paprykę siekamy na niewielkie kwadraciki, natomiast pomidora można pokroić w nieduże cząstki. Oliwę z oliwek mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sos dodajemy do surówki i wszystko dokładnie mieszamy.
Surówka z cukinii, papryki i pomidorów świetnie będzie pasowała do dań mięsnych, ale można ją podawać w zasadzie do każdego rodzaju potraw. Przygotowując taką sałatkę, najlepiej sięgnąć po młodą cukinię, która ma nie tylko miękką skórkę, ale również nie posiada nasion.
Z cukinii możemy też przygotować bardzo prostą, ale również bardzo smaczną sałatkę z cukinią i koperkiem. Do jej przygotowania potrzebne są dwie młode cukinie oraz garść siekanego koperku. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry, przekładamy do szklanej salaterki i posypujemy koperkiem. Sałatkę można podawać z sosem winegret. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce.
Warto też znać przepis na sałatkę z cukinii do słoików, zwłaszcza jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania różnego rodzaju przetworów na zimę. Taką sałatkę przyrządzimy z dwóch kilogramów cukinii, czterech średnich cebul, połowy szklanki octu, jednej szklanki oleju, dwóch łyżek soli, jednej łyżki pieprzy oraz z dwóch łyżeczek cukru.
Cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka. Następnie warzywa przekładamy do większego naczynia, dodajemy olej, ocet, przyprawy i po wymieszeniu składników odstawiamy sałatkę w chłodne miejsce. Po dwóch godzinach można ją przełożyć do słoików, które następnie trzeba pasteryzować.