Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Warzywa nadziewane \

Faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami, fetą

Cukinia to warzywo, które kryje w sobie wiele cennych składników. Wartości odżywcze kabaczka w połączeniu z jego delikatnym smakiem sprawiają, że cukinię można podawać nawet kilkuletnim dzieciom. Dorosłym natomiast można zaproponować smaczną faszerowaną cukinię. Kabaczka można nadziewać mięsem mielonym, pieczarkami lub serem feta.

Cukinia jest warzywem, które początkowo dominowało jedynie w kuchni włoskiej. To właśnie tam zaczęto przygotowywać cukinię faszerowaną mięsem mielonym, pomidorami oraz cebulą. Tak nadziewany kabaczek serwowano z dodatkiem sosu bolognese. Danie idealnie sprawdzało się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Do przyrządzenia cukinii faszerowanej mięsem mielonym będziemy potrzebować pół kilograma mięsa mielonego, trzy średniej wielkości cukinie, jedną cebulę, trzy ząbki czosnku, puszkę pomidorów (można też sięgnąć po świeże pomidory), kilka łyżek przecieru pomidorowego, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek, ser żółty do posypania, sól oraz pieprz.

Cukinie należy starannie umyć, a następnie poprzecinać na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i pieprzem, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.

W tym samym czasie przygotowujemy farsz do nadziewania cukinii. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Na lekko podpieczone cukinie wykładamy farsz, a ich wierzch posypujemy startym serem żółtym. Cukinię faszerowaną mięsem mielonym zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Ciekawą alternatywą dla cukinii nadziewanej mięsem może być kabaczek faszerowany pieczarkami lub serem feta. Takie dania znakomicie sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Nadziewanego kabaczka można podawać na przykład z dodatkiem pieczywa.

Farsz z pieczarkami wykonamy z cebuli, dwustu gramów pieczarek, soli oraz pieprzu. Można też sięgnąć po ulubione zioła. Pieczarki razem z cebulą wystarczy drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni. Na końcu składniki doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie jest gotowe do nałożenia na wydrążone oraz lekko podpieczone cukinie.

Równie apetyczne będą cukinie faszerowane serem feta. Taki farsz przyrządzimy ze stu pięćdziesięciu gramów sera feta, pięćdziesięciu gramów oliwek, dwóch ząbków czosnku, soli oraz pieprzu. Ser feta rozgniatamy drobno widelcem, dodajemy posiekane oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dokładnie mieszamy z solą i fetą, po czym przekładamy na cukinię.