Cukinia jest warzywem, które znakomicie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania oraz duszenia. Co więcej, można też przygotowywać marynowaną cukinię na zimę do słoików. Latem najlepiej jednak sprawdzą się dania z cukinii smażonej, grillowanej oraz duszonej.
Kiedy będziemy mieć ochotę na szybką, smaczną i lekkostrawną przekąskę, wówczas możemy przygotować smażonego kabaczka z czosnkiem. Do przyrządzenia tego dania będziemy potrzebować jedną cukinię (najlepiej młodą, z miękką skórką), oliwę do smażenia, kilka ząbków czosnku oraz sól (można też sięgnąć po ulubione przyprawy).
Cukinię należy umyć i pokroić w plastry (jeśli cukinia jest młoda, wówczas nie musimy jej obierać). Plastry kabaczka oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Cukinię dodatkowo smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po tym czasie cukinię przekładamy na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiany kolor. Już po kilku chwilach z patelni możemy zdjąć chrupką cukinię o aromacie czosnku.
Poza smażonym kabaczkiem można też przygotować cukinię grillowaną. Takie danie jest także bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Grillowana cukinia znakomicie sprawdzi się jako na przykład element drugiego dania obiadowego. Kabaczka można podawać z dodatkiem innych grillowanych warzyw.
Do przygotowania grillowanego kabaczka będziemy potrzebować dwie wąskie cukinie, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Cukinię należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Każdy plaster delikatnie oprószamy solą, a następnie z dodatkiem czosnku układamy na ruszcie. Kabaczka grillujemy przez około piętnaście – dwadzieścia minut.
Jeszcze jednym pomysłem na smaczne i zdrowe danie może być duszona cukinia z warzywami. Taki posiłek w szczególności można polecić osobom przebywającym na diecie odchudzającej, ponieważ jest lekkostrawny i zarazem bardzo sycący. Duszoną cukinię z warzywami można podawać na przykład z rybą.
Do przyrządzenia duszonej cukinii będziemy potrzebować dwie duże cukinie, kilka ząbków czosnku, jedną marchewkę, jedną paprykę, jedną średniej wielkości cebulę, trzy łyżki oliwy z oliwek (można również sięgnąć po masło) oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kurkumę.
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia z rozgrzanym masłem lub oliwą. Dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Czosnek siekamy. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż staną się całkiem miękkie.