\

Zapiekana cukinia z serem i pomidorami

Cukinia jest warzywem, które może być serwowane na wiele rozmaitych sposobów. Gdy rozpocznie się więc sezon na cukinie, wówczas na naszym stole może pojawić się cukinia nadziewana mięsem mielonym bądź zapiekany kabaczek z serem i pomidorami.

Cukinia przede wszystkim znakomicie sprawdza się do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek. Dania z cukinią można grillować, zapiekać, dusić oraz gotować, tworząc w ten sposób smaczne i pełnowartościowe posiłki dla całej rodziny. Cukinia dostarczy naszemu organizmowi witamin z grupy B, a także takich pierwiastków, jak fosfor, potas oraz wapń.

Do przygotowania zapiekanej cukinii z serem i pomidorami będziemy potrzebować cztery młode cukinie, trzy średniej wielkości pomidory, jedną większą cebulę, trzy ząbki czosnku, oliwę z oliwek, ser mozarella oraz przyprawy: bazylię (najlepiej świeżą), sól i pieprz.

Cukinię starannie myjemy, a następnie kroimy na plasterki. Jeśli sięgnęliśmy po młodą cukinię, wówczas nie musimy jej obierać ze skórki. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, cebulę również. Naczynie żaroodporne polewamy oliwą z oliwek, a następnie układamy w nim warstwami cukinię, pomidory, cebulę, czosnek oraz ser mozzarella (można go również pokroić na plastry). Całość posypujemy bazylią, solą i pieprzem.

Zapiekaną cukinię z serem i pomidorami można jeszcze po wierzchu posypać startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Całość przykrywamy folią aluminiową, rozgrzewamy piekarnik do temperatury dwieście stopni Celsjusza i pieczemy warzywa przez około pół godziny. Dziesięć minut przed końcem można zdjąć folię i zapiekać danie bez przykrycia. Zapiekaną cukinię z serem i pomidorami możemy serwować zarówno na obiad, jak i na kolację.

Wyjątkowo prostym i smacznym daniem jest także cukinia zapiekana z kozim serem. Kozi ser ma dość specyficzny smak, ale doskonale komponuje się on z delikatnym aromatem kabaczka. Do przygotowania dania potrzebne są młode cukinie, ser kozi, pomidory oraz przyprawy: sól i pieprz.

Młode cukinie przekrawamy wzdłuż i usuwamy z nich pestki (jeśli są), a następnie układamy na nich plasterki sera koziego oraz pomidorów. Zapiekankę z cukinii delikatnie oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaną cukinię z serem kozim i pomidorami pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza przez około trzydzieści minut.

Cukinia z piekarnika smakuje wyśmienicie na ciepło i możemy podawać ją z różnymi dodatkami. Najlepiej jednak smakuje z zapiekanymi warzywami.