Cukinia znajduje już wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Podczas gdy jeszcze do niedawna warzywo to znane było głównie na terenie państwa włoskiego, to dzisiaj warzywne leczo z cukinii czy innego rodzaju dania z kabaczkiem są serwowane w wielu krajach Europy.
Cukinię można wykorzystać jednak nie tylko do przygotowywania dań obiadowych czy szybkich przekąsek. Jak się okazuje, wyśmienicie smakuje także cukinia na słodko, zwłaszcza, że można z niej przyrządzać przepyszne dżemy. Słodkie dżemy z cukinii z całą pewnością przypadną do gustu nie tylko największym łasuchom.
Z cukinii możemy przygotować chociażby dżem z żurawiną. Do przyrządzenia dżemu z cukinią i żurawiną będziemy potrzebować dwa kilogramy cukinii, dwieście gramów cukru, jedną galaretkę (najlepsza będzie o smaku zbliżonym do żurawiny, na przykład może to być galaretka wiśniowa lub truskawkowa), pięćdziesiąt gramów suszonej żurawiny oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku.
Cukinię należy umyć, obrać i pozbawić gąbczastych środków. Następnie kroimy warzywa w drobną kostkę (im będzie mniejsza, tym szybciej nam się ugotuje). Cukinię wrzucamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia – trzydzieści minut. Po tym czasie odlewamy z cukinii sok, dodajemy żurawinę oraz cukier, gotując przez kolejne dwadzieścia minut.
Gdy zacznie powstawać nam dżem, wtedy dodajemy galaretkę oraz kwasek cytrynowy. Dżem z cukinią i żurawiną należy przekładać do wyparzonych oraz suchych słoików. Słoiki można jeszcze dodatkowo pasteryzować, a następnie układać je do góry dnem.
Równie smakowity będzie dżem z cukinią i galaretką, który przygotujemy z czterech kilogramów cukinii, jednego kilograma cukru, trzech galaretek (o smaku pomarańczowym lub cytrynowym), trzech łyżeczek kwasku cytrynowego oraz z jednego olejku (pomarańczowego).
Cukinię należy umyć, a następnie obrać i pozbawić ją nasion. Warzywo kroimy w kostkę, smażymy z dodatkiem cukru, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy galaretkę, olejek oraz kwasek cytrynowy. Po dwudziestu minutach dżem z cukinią i galaretką będzie gotowy do przełożenia do słoików.
W trakcie sezonu na cukinię można też przygotować dżem z cukinii i jabłek. Składniki do jego przyrządzenia są następujące: cztery kilogramy cukinii, dwa kilogramy jabłek, jeden kilogram cukru oraz dwie łyżeczki kwasu cytrynowego (jego ilość można modyfikować według własnego smaku).
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii, dosypując cukier. Gotujemy, aż zacznie powstawać gęsta masa, następnie dodajemy kwasek cytrynowy i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Po dziesięciu minutach dżem można przełożyć do słoików.