\

Na słodko: konfitura cukiniowa

Cukinia znajduje już wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Podczas gdy jeszcze do niedawna warzywo to znane było głównie na terenie państwa włoskiego, to dzisiaj warzywne leczo z cukinii czy innego rodzaju dania z kabaczkiem są serwowane w wielu krajach Europy.

Cukinię można wykorzystać jednak nie tylko do przygotowywania dań obiadowych czy szybkich przekąsek. Jak się okazuje, wyśmienicie smakuje także cukinia na słodko, zwłaszcza, że można z niej przyrządzać przepyszne dżemy. Słodkie dżemy z cukinii z całą pewnością przypadną do gustu nie tylko największym łasuchom.

Z cukinii możemy przygotować chociażby dżem z żurawiną. Do przyrządzenia dżemu z cukinią i żurawiną będziemy potrzebować dwa kilogramy cukinii, dwieście gramów cukru, jedną galaretkę (najlepsza będzie o smaku zbliżonym do żurawiny, na przykład może to być galaretka wiśniowa lub truskawkowa), pięćdziesiąt gramów suszonej żurawiny oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku.

Cukinię należy umyć, obrać i pozbawić gąbczastych środków. Następnie kroimy warzywa w drobną kostkę (im będzie mniejsza, tym szybciej nam się ugotuje). Cukinię wrzucamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia – trzydzieści minut. Po tym czasie odlewamy z cukinii sok, dodajemy żurawinę oraz cukier, gotując przez kolejne dwadzieścia minut.

Gdy zacznie powstawać nam dżem, wtedy dodajemy galaretkę oraz kwasek cytrynowy. Dżem z cukinią i żurawiną należy przekładać do wyparzonych oraz suchych słoików. Słoiki można jeszcze dodatkowo pasteryzować, a następnie układać je do góry dnem.

Równie smakowity będzie dżem z cukinią i galaretką, który przygotujemy z czterech kilogramów cukinii, jednego kilograma cukru, trzech galaretek (o smaku pomarańczowym lub cytrynowym), trzech łyżeczek kwasku cytrynowego oraz z jednego olejku (pomarańczowego).

Cukinię należy umyć, a następnie obrać i pozbawić ją nasion. Warzywo kroimy w kostkę, smażymy z dodatkiem cukru, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy galaretkę, olejek oraz kwasek cytrynowy. Po dwudziestu minutach dżem z cukinią i galaretką będzie gotowy do przełożenia do słoików.

W trakcie sezonu na cukinię można też przygotować dżem z cukinii i jabłek. Składniki do jego przyrządzenia są następujące: cztery kilogramy cukinii, dwa kilogramy jabłek, jeden kilogram cukru oraz dwie łyżeczki kwasu cytrynowego (jego ilość można modyfikować według własnego smaku).

Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii, dosypując cukier. Gotujemy, aż zacznie powstawać gęsta masa, następnie dodajemy kwasek cytrynowy i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Po dziesięciu minutach dżem można przełożyć do słoików.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-cukinia-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367