\

Wartości odżywcze kabaczka

Początkowo cukinia, jako odmiana dyni zwyczajnej, była doceniana głównie na terenie państwa włoskiego. Na szczęście bardzo szybko o jej cennych wartościach odżywczych przekonano się także w wielu innych krajach. Dzisiaj apetyczne leczo z cukinii serwowane jest już nie tylko w słonecznej Italii, ale także w Rosji oraz na Bałkanach. Również w Polsce coraz więcej osób sięga po kabaczka.

Cukinia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ z tego warzywa można przyrządzić bardzo wiele rozmaitych potraw. Kabaczek odznacza się nie tylko delikatnym smakiem, ale również małą zawartością kalorii, co z całą pewnością zainteresuje osoby, które właśnie przebywają na diecie odchudzającej.

Szczególną uwagę warto zwrócić na wartości odżywcze kabaczka. Jarzyna ta zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także potas, żelazo oraz magnez. Po cukinię mogą sięgać zarówno osoby liczące kalorie, jak i te, które zmagają się ze stanami zapalnymi jelit czy z nadkwaśnością. Warto pamiętać, że młode cukinie można jeść ze skórką, natomiast starsze i większe warzywa ze skórki należy obrać.

Jedną z największych zalet kabaczka jest to, że w warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie. Z tego względu cukinię można podawać nawet małym dzieciom (oczywiście w rozsądnych ilościach). Kabaczek może znaleźć się w menu już półrocznego malucha, a to wszystko za sprawą cennych związków odżywczych, które znajdują się w tej jarzynie.

Osoby dorosłe mogą jeść cukinię właściwie w każdych ilościach, gdyż wartość kaloryczna kabaczka jest dość niska. W stu gramach tego warzywa znajduje się  zaledwie szesnaście kalorii. Cukinię można jadać na surowo, ale warzywo to świetnie nadaje się do przyrządzania lekkostrawnych dań.

Trzeba jednak pamiętać, że kabaczek pod wpływem obróbki cieplnej traci większość swoich cennych związków, dlatego niekiedy o wiele lepiej zjeść surową cukinię, na przykład pokrojoną w cienkie plasterki. Kabaczek znakomicie sprawdzi się jako dietetyczna przekąska między posiłkami, po którą mogą sięgać nie tylko osoby dbające o swoją wagę.

Przyjęło się sądzić, że jadalne są jedynie owoce cukinii, ale tak naprawdę kwiaty kabaczka również są przeznaczone do spożycia. W naszym kraju jednak dość trudno nabyć takie kwiaty, o wiele większą popularnością ta część warzywa cieszy się na terenie Włoch. Tam bez trudu można je znaleźć na miejskich bazarach.

Chociaż cukinię można przyrządzać na wiele różnych sposobów, to musimy wiedzieć, że warzywo to nie nadaje się do zamrażania. Wówczas kabaczek staje się wodnisty i gąbczasty, dlatego o wiele lepiej zjeść go w możliwie jak najbardziej naturalnej postaci.