Jednym z bardziej smakowitych dań, które można przygotować z cukinii jest warzywne leczo. Oczywiście to nie jedyna potrawa, do której można wykorzystać zdrowego i pełnowartościowego kabaczka. Z dodatkiem tego warzywa można też przyrządzać smaczne surówki obiadowe oraz wiele innych przekąsek.
Warzywne leczo z cukinii, papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się latem, ale można je serwować również zimą, zwłaszcza, kiedy zamarzymy o ciepłym i rozgrzewającym posiłku. Potrawa ta ma to do siebie, ze można ją przyrządzać właściwie na wiele rozmaitych sposobów. Być może do niedawna leczo kojarzyło nam się przede wszystkim z dodatkiem mięsa, ale jak się okazuje, można również z niego zrezygnować.
Leczo z cukinii to wieloskładnikowe danie i dlatego wiele osób sądzi, że przygotowanie tej potrawy zajmuje wiele czasu. Nie jest to prawdą, gdyż tak naprawdę pyszne i zdrowe leczo z kabaczkiem można przygotować bardzo szybko. Z przyrządzeniem takiego posiłku z całą pewnością poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
Do przygotowania warzywnego leczo z cukinii, papryki i pomidorów będziemy potrzebować pięćset gramów mięsa mielonego (z mięsa można zrezygnować, jeśli chcemy otrzymać leczo z samych warzyw), jedną cebulę, trzy papryki, dwa pomidory, jedną cukinię, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, szczyptę ostrej papryki, świeżą bazylię (można dodać także estragon) oraz sól i pieprz do smaku.
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy mięso mielone, doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy od czasu do czasu, aby składniki nam się nie przypaliły. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku, podsmażamy składniki jeszcze przez około dziesięć minut.
W tym samym czasie należy sparzyć wrzątkiem pomidory i obrać je ze skórki. Warzywa kroimy na ćwiartki i dodajemy do podsmażanych na patelni składników. Na koniec wszystko wystarczy wymieszać z bazylią. Warzywne leczo z cukinii, papryki i pomidorów można serwować zarówno na obiad, jak i na kolację.
Leczo z kabaczka znakomicie sprawdzi się także jako potrawa podawana w trakcie rozmaitego rodzaju imprez. Przepis na warzywne leczo z cukinii jest bardzo prosty, ale tak naprawdę samodzielnie możemy modyfikować składniki tej jednogarnkowej potrawy. Jeśli leczo chcemy podać do kotletów na obiad, wówczas najlepiej przygotować bezmięsną wersję tej potrawy.