\

Warzywne leczo z cukinii, papryki, pomidorów

Jednym z bardziej smakowitych dań, które można przygotować z cukinii jest warzywne leczo. Oczywiście to nie jedyna potrawa, do której można wykorzystać zdrowego i pełnowartościowego kabaczka. Z dodatkiem tego warzywa można też przyrządzać smaczne surówki obiadowe oraz wiele innych przekąsek.

Warzywne leczo z cukinii, papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się latem, ale można je serwować również zimą, zwłaszcza, kiedy zamarzymy o ciepłym i rozgrzewającym posiłku. Potrawa ta ma to do siebie, ze można ją przyrządzać właściwie na wiele rozmaitych sposobów. Być może do niedawna leczo kojarzyło nam się przede wszystkim z dodatkiem mięsa, ale jak się okazuje, można również z niego zrezygnować.

Leczo z cukinii to wieloskładnikowe danie i dlatego wiele osób sądzi, że przygotowanie tej potrawy zajmuje wiele czasu. Nie jest to prawdą, gdyż tak naprawdę pyszne i zdrowe leczo z kabaczkiem można przygotować bardzo szybko. Z przyrządzeniem takiego posiłku z całą pewnością poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

Do przygotowania warzywnego leczo z cukinii, papryki i pomidorów będziemy potrzebować pięćset gramów mięsa mielonego (z mięsa można zrezygnować, jeśli chcemy otrzymać leczo z samych warzyw), jedną cebulę, trzy papryki, dwa pomidory, jedną cukinię, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, szczyptę ostrej papryki, świeżą bazylię (można dodać także estragon) oraz sól i pieprz do smaku.

Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy mięso mielone, doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy od czasu do czasu, aby składniki nam się nie przypaliły. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku, podsmażamy składniki jeszcze przez około dziesięć minut.

W tym samym czasie należy sparzyć wrzątkiem pomidory i obrać je ze skórki. Warzywa kroimy na ćwiartki i dodajemy do podsmażanych na patelni składników. Na koniec wszystko wystarczy wymieszać z bazylią. Warzywne leczo z cukinii, papryki i pomidorów można serwować zarówno na obiad, jak i na kolację.

Leczo z kabaczka znakomicie sprawdzi się także jako potrawa podawana w trakcie rozmaitego rodzaju imprez. Przepis na warzywne leczo z cukinii jest bardzo prosty, ale tak naprawdę samodzielnie możemy modyfikować składniki tej jednogarnkowej potrawy. Jeśli leczo chcemy podać do kotletów na obiad, wówczas najlepiej przygotować bezmięsną wersję tej potrawy.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-cukinia-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367